Αποκλειστική συνέντευξη: Γιάννης Τσιρώνης

Η μάχη για την οικολογία είναι πολιτική και ταξική
Ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας
Ο Γιάννης Τσιρώνης, υπουργός αναπληρωτής παραγωγικής ανασυγκρότησης, περιβάλλοντος και ενέργειας, έχει μακρά δράση στο οικολογικό κίνημα. Είναι ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων, μέλος του Πανελλαδικού τους συμβουλίου και συντακτικό μέλος της εφημερίδας «Πράσινη Πολιτική». Διετέλεσε συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 και από τον Νοέμβριο του 2013 μέχρι τις 26 Ιανουαρίου του 2015. Τη συνέντευξη (25λεπτη περίπου) την πήραμε με αφορμή τη μεγαλύτερη Διάσκεψη που έχει διεξαχθεί ποτέ για το κλίμα στο Παρίσι με τη συμμετοχή 195 κρατών (η έναρξή της πραγματοποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου).
Συζητάμε αρχικά με τον υπουργό (00:21-0:2:34) για τη σημασία της Διάσκεψης και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αν δεν υπάρξουν αποτελεσματικά μέτρα από την πλευρά των κυβερνήσεων. Μας λέει ο Γιάννης Τσιρώνης:
«Υπάρχουν χώρες που απειλούνται με ολοκληρωτική εξαφάνιση, όπως είναι οι νησιωτικές χώρες. Μια άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 5 βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα συνεπάγεται, κατά τον ΟΗΕ, 200 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Για την Ελλάδα, αν δεν γίνει κατορθωτό να συγκρατηθεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς (μέχρι το 2100 που είναι και ο στόχος της Διάσκεψης), τότε σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η Ελλάδα θα χρειαστεί να πληρώσει 700 δισεκατομμύρια ευρώ για την προσαρμογή –δηλαδή δυο φορές το δημόσιο χρέος της χώρας».

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr