Δηλώσεις Προέδρου της Βουλής Ν.Βούτση στη 15η Διάσκεψη Αδριατικής και Ιονίου (06-07) Απριλίου 2017

Θαλάσσια αειφορία και ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας είναι τα θέματα της 15ης Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου, η οποία πραγματοποιείται στα Ιωάννινα, Πέμπτη και Παρασκευή, 6-7 Απριλίου 2017, υπό ελληνική προεδρία.

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει, με ομιλία του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, ενώ τις αντιπροσωπείες των χωρών που μετέχουν, θα υποδεχθεί ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Κουράκης, ο οποίος και θα προεδρεύσει της Διάσκεψης.

Στην Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου μετέχουν οκτώ κράτη. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κροατία και η Σλοβενία ως μέλη της Ε.Ε., η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία ως υπό ένταξη χώρες, καθώς και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη που υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην Ε.Ε. στις αρχές του 2016 και αποτελεί εν δυνάμει υποψήφιο μέλος.

Στις εργασίες της Διάσκεψης –εισηγήσεις, τοποθετήσεις, συζητήσεις– περιλαμβάνονται δύο θεματικές ενότητες που αφορούν αφενός την ανάγκη, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες της αειφόρου ανάπτυξης που σχετίζεται με τη θάλασσα και τις θαλάσσιες δραστηριότητες και αφετέρου τη σημασία της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου.

Βασικοί εισηγητές θα είναι –κατά σειρά– στην πρώτη θεματική ενότητα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθηγητής Γιώργος Σταθάκης, ενώ τη δεύτερη θεματική ενότητα θα αναπτύξουν ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Γάκης και ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής Ιονίου, Πρέσβης Fabio Pigliapoco. Θα ακολουθήσει συζήτηση, στο πλαίσιο της οποίας θα λάβουν τον λόγο οι εκπρόσωποι των κοινοβουλίων που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου.

Οι εργασίες της Διάσκεψης θα ολοκληρωθούν με την παρουσίαση των συμπερασμάτων και την υιοθέτηση Κοινής Διακήρυξης από τους συμμετέχοντες.

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr