Εις άγρα νέων ζευγαριών, για να μετοικίσουν στα Άγραφα | 29/01/2021 | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: http://bit.ly/ERTYT
Η αλλαγή των προτύπων ζωής, των κοινωνικών και εργασιακών συνθηκών, κυρίως όμως πρόχειρες πολιτικές, προσέφεραν κάποια άμεσα οφέλη, πλήν προκαλώντας μακροπρόθεσμα σημαντικά προβλήματα, στις πόλεις, και όμως στην επαρχία. Η υπογεννητικότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Δήμο Αγράφων, τονίζει ο δήμαρχος Αλέξης Καρδαμπίκης. Η πρόταση του στοχεύει στην αύξηση του τοπικού πληθυσμού και περιλαμβάνει σύγχρονες οδικές υποδομές, παραχώρηση γης, επιδότηση καλλιεργειών, γρήγορο ίντερνετ, απαλλαγή από δημοτικά τέλη και υπηρεσίες υγείας. Αυτά αποτελούν κίνητρα, προκειμένου οι νέοι να φύγουν από τα αστικά κέντρα και να δημιουργήσουν τις οικογένειές τους σε ένα καινούργιο, ποιοτικό, ανθρώπινο περιβάλλον. Κτηνοτροφία, μελισσοκομία και τουρισμός αποτελούν επαγγελματικές προτάσεις για εκείνους που θα το αποφασίσουν. Η επιστροφή, μετεγκατάσταση στις πατρογονικές εστίες και η αναζωογόνηση της υπαίθρου είναι προτεραιότητα για εκείνους που βλέπουν μακρύτερα.
Η αστυφιλία, που ξεκίνησε τέλη της δεκαετίας του ΄50, κατέληξε στην εγκατάλειψη της υπαίθρου, στην γήρανση του εναπομείναντος πληθυσμού και στην απερήμωση χωριών και πόλεων. Ως αποτέλεσμα η αγροτική παραγωγή μειώθηκε και μετά την ένταξη στην ΕΕ το ποσοστό συμμετοχής της στο ΑΕΠ έπεσε από το 17% κάτω από 4%. Η πανδημική κρίση προδιαγράφει αλλαγές που σταδιακά θα αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα και κάποιοι σπεύδουν.
Official Site: http://www.ert.gr/
Official Site: https://www.ertflix.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTSAOFFICIAL/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

#ΕΡΤ #ERTFLIX

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr