Ενθύμια Μακρονήσου

Φωτογραφία-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας
Το συγκλονιστικό βιβλίο του Θανάση Κάππου «Ενθύμια Μακρονήσου» (εκδόσεις Αλήθεια) παρουσιάστηκε στην Μακρόνησο την Κυριακή 16/9.
Η Μακρόνησος υπήρξε το πρώτο στρατόπεδο ομαδικού βασανισμού, ψυχολογικού και σωματικού, στη Δυτική Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επομένως, ως ιστορικό μνημείο είναι από τα σημαντικότερα της νεοελληνικής ιστορίας (και όχι μόνο). Δυστυχώς, όμως, η κατάσταση του μνημείου σήμερα δεν είναι η καλύτερη. Το Μάιο του 1989 ολόκληρη η Μακρόνησος κηρύχτηκε «ιστορικός τόπος» με απόφαση της Μελίνας Μεκούρη που ανάφερε ότι το νησί «αποτελεί χώρο μνήμης γι’ αυτούς που έζησαν όλη τη φρικαλεότητα της περιόδου 1946-1953 αλλά και για όλους τους Έλληνες, κυρίως τις νέες γενιές, γιατί είναι σύμβολο καταδίκης του Εμφυλίου Πολέμου και όλων των βασανιστηρίων, βωμός ελευθερίας της σκέψης και των ιδεών».
Το 1995 εκδόθηκε επιπλέον προεδρικό διάταγμα που χωρίζει το νησί σε τρεις ζώνες και θέτει αυστηρούς όρους για τις χρήσεις που επιτρέπονται στο χώρο.
Αποτέλεσμα; Δεκαεπτά αυθαίρετα κτίσματα, στάνες αλλά και σπίτια, καταγράφηκαν σε επτά παραθαλάσσια σημεία του νησιού, ενώ περισσότερα υπάρχουν στο εσωτερικό του. Ως το 2011 λειτουργούσε και ιχθυοτροφείο, παρότι απαγορεύεται ρητά. Κενό γράμμα και η διάταξη που ορίζει ότι «απαγορεύονται χρήσεις ή επεμβάσεις που μπορούν να αλλοιώσουν το χαρακτήρα του ιστορικού τόπου ή να επιφέρουν βλάβη στα διατηρητέα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους».

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr