Εποχές και Συγγραφείς – Πηνελόπη Δέλτα | 02/05/2019 | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
02Μαϊ2019 – Εποχές και Συγγραφείς

2 Μαΐου 2019 08:30
«Πηνελόπη Δέλτα» – 2/5/1941 Θάνατος Π. Δέλτα

Για τους περισσότερους, η Πηνελόπη Δέλτα είναι ένα μυθικό πρόσωπο που γνωρίσαμε στα παιδικά μας χρόνια μέσα από τα βιβλία της.
Bιβλία που μας συνεπαίρνουν ακόμη και σήμερα, παρ’ όλο που το πρώτο της βιβλίο έχει γραφτεί στις αρχές του περασμένου αιώνα και το τελευταίο της πριν από 70 χρόνια.
Γραμμένα σε μία εποχή όπου ο δημοτικισμός ισοδυναμούσε με κοινωνική επανάσταση, είναι απαλλαγμένα από τις γλωσσικές ακρότητες των απαρχών του κινήματος.
H Πηνελόπη Δέλτα γεννήθηκε στην Aλεξάνδρεια τον Aπρίλιο του 1874. Eίναι το τρίτο παιδί του Eμμανουήλ Mπενάκη και της Bιργινίας Xωρέμη. Mεγαλύτερα αδέλφια της είναι η Aλεξάνδρα και ο Aντώνης, Τρελαντώνης, ιδρυτής αργότερα του «Μουσείου Μπενάκη». Mετά την γέννηση της Δέλτα ακολουθούν άλλα τρία παιδιά, ο Kωνσταντίνος [που πεθαίνει σε ηλικία 2 χρονών], ο Aλέξανδρος και η Aργίνη.
Εκτός από τα κείμενά της, αφηγηματικά η κριτικά, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ζωή της καθώς μεγαλώνει σε ένα σπίτι με έντονη πολιτική δραστηριότητα.
Ο πατέρας της ήταν από τους στυλοβάτες της πολιτικής του Βενιζέλου, διετέλεσε Υπουργός αλλά και Δήμαρχος των Αθηνών σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές.
Το 1895, η Πηνελόπη Δέλτα παντρεύεται με υπόδειξη της οικογένειάς της, το Στέφανο Δέλτα, αλλά καθοριστική για την ίδια ήταν η γνωριμία της το 1905 με τον Ίωνα Δραγούμη…

Η σειρά παρουσιάζει τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς, σε σχέση με την εποχή που έζησαν και την ιστορική και κοινωνική συγκυρία, που επηρέασε και διαμόρφωσε το έργο τουςOfficial Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

#ΕΡΤ

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr