Η Ευρώπη «άνοιξε την πόρτα» στα μεταλλαγμένα

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενέκριναν το συμβιβασμό που πρότεινε η ελληνική προεδρία για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα.

Οι υπουργοί περιβάλλοντος συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο και αποφάσισαν πως τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Η συμφωνία όμως πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Όσοι δεν θέλουν να καλλιεργήσουν μπορεί να δοκιμάσουν τον λεγόμενο γεωγραφικό αποκλεισμό. Δηλαδή να χρησιμοποιήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ενδιάμεσο με την εταιρεία παραγωγής. Αν αυτό δεν πετύχει, τότε θα έχουν το δικαίωμα να εξαιρεθούν, εφόσον ικανοποιούν κάποιους όρους. Οπότε δεν μιλάμε για λευκή επιταγή» δήλωσε ο Τόνιο Μπόργκ, επίτροπος υγείας της ΕΕ.

Στη συμβιβαστική αυτή συμφωνία αντιδρά η Greenpeace, που υποστηρίζει πως η Ευρώπη «ανοίγει ορθάνοιχτα την πόρτα στις εταιρείες βιοτεχνολογίας που προωθούν μεταλλαγμένα προϊόντα».

euronews (στα ελληνικά)

Δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουνίου 2014

 

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr