«Φεστιβάλ κατά της σχολικής βίας» από το 1ο δημοτικό σχολείο Δράμας | 05/03/2021 | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: http://bit.ly/ERTYT

Επ’ ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά του σχολικού εκφοβισμού το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, διοργανώνει το 6ο «Πανελλήνιο Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας».

Στην προσπάθεια ανάσχεσης του φαινομένου η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αξιοποιεί όλα τα μέσα που έχει στην διάθεση της. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα παιδί πέφτει θύμα σχολικής βίας ανά εβδομάδα σύμφωνα με τον Αλκιβιάδη Σαλπιγκτή διευθυντή του σχολείου, ενώ το 52% παιδιών ηλικίας 11 έως 17 ετών έχουν συμμετάσχει σε κάποιο συμβάν βίας. Όπως αναφέρει η πανδημία δημιουργεί νέους τρόπους επικοινωνίας και συνεργασίας με άλλα σχολεία. Το φεστιβάλ οδηγεί σε πολυμορφωτικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την λειτουργία εικαστικού εργαστηρίου, την προβολή εκπαιδευτικών ταινιών, συζητήσεις με τους μαθητές και διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό. Επίσης, τα παιδιά θα επιδώσουν ψήφισμα στους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, για την προάσπιση των ατομικών τους δικαιωμάτων. Έρευνα δείχνει ότι ένα στα πέντε παιδιά έχει υποστεί μπούλινγκ, ενώ ένα στα επτά άσκησε μπούλινγκ, τονίζει ο Ιωσήφ Κουράκης, παιδοψυχολόγος- νευροψυχολόγος παίδων. Συμβουλεύει τους γονείς να ακούν τα παιδιά τους, που θέλουν να εκμυστηρευτούν την βία που υπέστησαν και να μην κάνουν προβολή του εαυτού τους στα παιδιά. Επίσης, τα παιδιά θύτες πρέπει να μιλήσουν και να μην γίνονται μόνο αποδιοπομπαίοι τράγοι.

Όμως, τι σημαίνει μια ημέρα αφιερωμένη στο φαινόμενο. Πόση συζήτηση δεν μπορεί να εμποδίσει την εκδηλούμενη βία από παιδιά, εάν οι γονείς μένουν εκτός του χάρτη ευθύνης. Οι γονείς- κηδεμόνες, έχουν ευθύνη μεταξύ άλλων για την συμπεριφορά των παιδιών τους. Η πολιτεία είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει το θέμα εάν οι γονείς είναι αμέτοχοι. Ενδεχομένως ειδικοί παιδαγωγοί, ψυχολόγοι θα έπρεπε να αναλάβουν την επιμόρφωση των νέων γονέων, οι οποίοι άλλωστε δεν διαθέτουν πτυχίο γονεϊκότητας. Εκτός από την σωματική ανάπτυξη του παιδιού, οφείλουν να επιληφθούν την ψυχολογική ανάπτυξη, αλλά και την συμπεριφορά του. Το ταξίδι της γονεϊκότητας είναι επίπονο, μακρύ και προϋποθέτει την ωρίμανση κυρίως των γονέων, που πρέπει να αναθρέφουν παιδιά τα οποία θα εξελιχθούν σε υπεύθυνους ενηλίκους.

Official Site: http://www.ert.gr/
Official Site: https://www.ertflix.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ertsaofficial/
Twitter: https://twitter.com/ertofficial_
Instagram: https://www.instagram.com/ertofficial_/

#ΕΡΤ #ERTFLIX

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr