Φωτεινά Μονοπάτια «Τα μοναστήρια των Ιωαννίνων» | 20/01/2019 | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» αποτελεί ένα οδοιπορικό στους πιο σημαντικούς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας και όχι μόνο. Οι προορισμοί του εξωτερικού αφορούν τόπους και μοναστήρια που συνδέονται με το Ελληνορθόδοξο στοιχείο και αποτελούν σημαντικά θρησκευτικά μνημεία.
Σκοπός της συγκεκριμένης σειράς είναι η ανάδειξη του εκκλησιαστικού και μοναστικού θησαυρού, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας.
Πιο συγκεκριμένα, δίνεται η ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν ιστορικά στοιχεία για την κάθε μονή, αλλά και τον πνευματικό πλούτο που διασώζεται στις βιβλιοθήκες ή στα μουσεία των ιερών μονών. Αναδεικνύεται επίσης, κάθε μορφή της εκκλησιαστικής τέχνης: όπως της αγιογραφίας, της ξυλογλυπτικής, των ψηφιδωτών, της ναοδομίας. Επίσης, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, παρουσιάζονται πτυχές του καθημερινού βίου των μοναχών.

«Τα μοναστήρια των Ιωαννίνων»

Τα Ιωάννινα είναι κτισμένα στη δυτική όχθη της λίμνης Παμβώτιδας. Η πόλη των Ιωαννίνων χτίστηκε πάνω στην Εγνατία Οδό, το δρόμο που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία. Ένας από τους αρχαιότερους δρόμους του κόσμου. Τα ίχνη της Ιστορίας, από τη Λίθινη Εποχή, τους αρχαιοελληνικούς πολιτισμούς, τα ρωμαϊκά και τα βυζαντινά δεσποτάτα μέχρι τους Οθωμανούς πασάδες και το σύγχρονο ελληνικό κράτος, είναι αποτυπωμένα πάνω σ’ αυτήν την πόλη.
Η λίμνη των Ιωαννίνων, η Παμβώτιδα, αποτελεί τη δεύτερη αρχαιότερη λίμνη σε όλη την Ευρώπη, μετά τη λίμνη της Αχρίδας. Το νησί των Ιωαννίνων, που βρίσκεται μέσα στη λίμνη Παμβώτιδα, είναι ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά σε λίμνη στην Ελλάδα. Το άλλο είναι ο Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών. Ο οικισμός του νησιού είναι χτισμένος με την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Το νησάκι των Ιωαννίνων , ήδη από τη βυζαντινή εποχή, αλλά και κατά την περίοδο της οθωμανικής κατάκτησης, αποτέλεσε ένα σημαντικό μοναστικό κέντρο. Σήμερα φιλοξενεί επτά μονές.
Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» επισκέπτεται το νησί των Ιωαννίνων, τη Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών, την Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου ή Ντίλιου, καθώς και τη Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου. Αναδεικνύει την ιστορία αλλά και τις σπουδαίες τοιχογραφίες τους.
Το οδοιπορικό της σειράς συνεχίζεται στους πρόποδες του όρους Μιτσικέλι, απέναντι από την πόλη των Ιωαννίνων, όπου βρίσκεται η Μονή της Παναγίας Ντουραχάνης ή Δουραχάνης. Το μοναστήρι, κατά την παράδοση, χτίστηκε το 1434 από τον Ντουραχάν πασά ως πράξη ευγνωμοσύνης, καθώς θεώρησε ότι ο ίδιος και το στράτευμά του σώθηκαν χάρη στη θαυματουργό επέμβαση της Παναγίας.
Τα «Φωτεινά Μονοπάτια», ολοκληρώνουν την επίσκεψή τους στην πόλη των Ιωαννίνων, με το Μοναστήρι της Καστρίτσας. Είναι χτισμένο τον 11ο ή τον 12ο αιώνα στο λόφο της Καστρίτσας, που αποτελεί σημαντική αρχαιολογική θέση. Η περιήγηση στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και στο νησί της λίμνης Παμβώτιδας, αφήνει την αίσθηση ενός ταξιδιού στο χρόνο.

Ιδέα-σενάριο-παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη
Σκηνοθεσία: Κώστας Μπλάθρας Ελένη Μπιλιάλη
Δ/νση Παραγωγής: Κωνσταντίνος Ψωμάς
Επιστημονική Σύμβουλος: Δρ. Στέλλα Μπιλιάλη
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας
Ζωή Μπιλιάλη
Εικονολήπτες: Μανώλης Δημελλάς
Πέτρος Κιοσές
Ηχολήπτης: Κωνσταντίνος Ψωμάς
Χειριστής Drone: Πέτρος Κιοσές
Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Μαγουλάς
Μοντάζ: Κωνσταντίνος Ψωμάς, Μιχάλης Μπούρης

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr