Η χαμένη τιμή του πολικού συστήματος

Συνέντευξη με τον Σπύρο Λάππα, εισηγητή ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα
Ερωτήσεις-επεξεργασία βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας
Με τον Σπύρο Λάππα, βουλευτή Καρδίτσας, νομικό και εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα συζητάμε για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης. Τη διαπλοκή τραπεζών-ΜΜΕ-κομμάτων που οδήγησε σε θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, διαφθορά και αναξιοκρατία στον κρατικό μηχανισμό την εποχή της δικομματικής κυριαρχίας Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.
Στα 418.000.000 ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των κομμάτων στις τράπεζες. Από αυτά τα 401 εκατομμύρια προέρχονται από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σπύρος Λάππας:
«Από το φθινόπωρο του 2011 δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα ευρώ για τα 401 εκατομμύρια που χρωστάνε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Με τους επιεικέστερους υπολογισμούς που κάναμε στην εξεταστική, η μεν ΝΔ ακόμα και εάν δίνει όλη την κρατική επιχορήγηση την επόμενη εικοσαετία θα θέλει 150 χρόνια για να εξοφλήσει το δάνειό της, το δε ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί 410 χρόνια!».
Υπέρογκο είναι το ποσό που χρωστούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια ευρώ τα χρήματα που χρωστούν σε 4 πιστωτικά ιδρύματα (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank). Το πραγματικά σκανδαλώδες είναι ότι εισέπραξαν νέα δάνεια κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων του μνημονίου κι ενώ προχωρούσαν σε μαζικές απολύσεις και παρουσίαζαν τεράστιες ζημιές και απώλειες εσόδων (την ίδια στιγμή που οι τράπεζες δεν έδιναν δάνεια σε υγιείς επιχειρήσεις…). Ο Σπύρος Λάππας περιγράφει πως λειτουργούσε το σύστημα:
«Οι τράπεζες έδιναν αθρόα δάνεια στα ΜΜΕ κατόπιν πίεσης του κομματικού συστήματος, τα ΜΜΕ από αίσθημα ευγνωμοσύνης από την αθρόα χρηματοδότηση χωρίς καμιά διασφάλιση ή εγγύηση, πρόβαλλαν το «έργο» των κυβερνήσεων, έτσι λειτουργούσε η λεγόμενη διαπλοκή».
Στη δεκαεξάλεπτη συνέντευξη στο left.gr συζητάμε για το πώς λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια το τρίγωνο της διαπλοκής. Αλλά και για τους τρόπους (και την αποφασιστικότητα) της κυβέρνησης να υπάρξει κάθαρση. Σύμφωνα με τον Σπύρο Λάππα:
«Έχουμε αποφασίσει με απόλυτη ειλικρίνεια να κάνουμε ότι χρειάζεται για να αποκαταστήσουμε τη χαμένη τιμή του πολιτικού συστήματος».

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr