Η ενημέρωση του Σωτήρη Τσιόδρα από το υπουργείο Υγείας | 26/05/2020 | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: http://bit.ly/ERTYT

Η τακτική ενημέρωση από τον υφ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας καθηγητή Σ. Τσιόδρα. Ανακοινώνονται 10 νέα κρούσματα, με σύνολο 2.892. Ένας νέος θάνατος, με σύνολο 173. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη. Νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 18 πολίτες ενώ έχουν εξέλθει από ΜΕΘ 101. Έχουν ελεγχθεί 160.991 κλινικά δείγματα.

«Η πατρίδα μας ανταποκρίθηκε με ταχύτητα και χωρίς προηγούμενο στις έκτακτες συνθήκες που αφορούσαν τον ιό. Όλον αυτόν τον καιρό παραμείναμε άγρυπνοι παρακολουθώντας τις εξελίξεις και την προσπάθεια για όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία του πληθυσμού, σε ένα σωρό μεγάλες μάχες, όπως για την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού – τον «πόλεμο για τις μάσκες» όπως τον αποκάλεσε το CNN – η ενίσχυση του εργαστηριακού ελέγχου, η ενίσχυση των ΜΕΘ, η προμήθεια φαρμάκων με τα έως τότε δεδομένα. Η επιστημονική επιτροπή ανέλυε τις εξελίξεις και εισηγείτο εν μέσω αβεβαιότητας τις καλύτερες δυνατές παρεμβάσεις, τους θεραπευτικούς αλγόριθμους, τα μέτρα προσταςίας για την κοινότητα, για τους αγαπημένους μας, για τις ευπαθείς ομάδες. Η πατρίδα μας κατάφερε με την υπομονή όλων μας να περάσει αυτήν την πρώτη φάση του ιού, αν επιπεδώσει και να μειώσει καμπύλη επιδημίας με συγκριτικά πολύ λιγότερες απώλειες από άλλες πολύ περισσότερο «έτοιμες» υγειονομικά χώρες. Καταλυτική ήταν η συμμετοχή του κόσμου σε αυτήν την φιλότιμη και επώδυνη προσπάθεια. Οι αριθμοί μας, που λένε την αλήθεια, λένε πως τα μέτρα και μαζί με αυτά το επώδυνο απαγορευτικό, οδήγησε σε μείωση κατά 80% της διασποράς του ιού και ήταν η κύρια αιτία που δεν θρηνήσαμε περισσότερες απώλειες στην πατρίδα μας.

Η ομάδα των επιδημιολόγων και στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, η οποία εργάζεται στην ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ και η επικεφαλής ομάδας εκτιμήσεων αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας κ. Σήψα με ενημέρωσε πως βάσει μαθηματικών εκτιμήσεων είχαμε έναν πραγματικό αριθμό κρουσμάτων πολύ χαμηλότερο του 1% του ελληνικού πληθυσμού. Τα αποτελέσματα φαίνεται ότι πως είναι κοντά στους πραγματικούς αριθμούς με τα έως τώρα δεδομένα από αρχικές μελέτες αντισωμάτων», είπε στην εισαγωγή του ο κ. Τσιόδρας και συνέχεια αναφέρθηκε σε προκαταρκτικά αποτελέσματα από δύο μελέτες.

Η πρώτη μελέτη αφορά εθελοντές αιμοδότες και διεξάγεται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και την ομάδα των κ. Κατσίβελα και Σταμούλη. Μέχρι τώρα έχει εξετάσει δείγματα από 3.400 αιμοδότες και βρήκε έως σήμερα 24 θετικά, δηλαδή το 0,7%. Αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη ακόμη 6.600 αιμοδοτών ώστε να έχουμε έναν αριθμό κοντά στις 10.000.

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

#ΕΡΤ

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr