Ιστορικοί Περίπατοι ««Η Αθήνα στην οθωμανική εποχή»» 27 Μαρτίου 2018

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
Η καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Ευθυμίου, είναι η ξεναγός μας στην Αθήνα της οθωμανικής εποχής. Μια ενδοσκόπηση της πόλης και της ιστορίας της, από τα πρώτα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, μέχρι και την απελευθέρωση, διαμέσου της περιήγησης στα σημαντικότερα κτηριακά μνημεία των Αθηνών.
Στην πόλη, τα κτήρια και τους ανθρώπους της είναι χαραγμένη η ιστορία κάθε τόπου.
Όσον αφορά την Αθήνα και την ιστορία της, είναι κοινώς αποδεκτό, ότι αποτελούν εδώ και αιώνες ορόσημο για τους περιηγητές, τους επιστήμονες, αλλά και τους απλούς περαστικούς κάθε τάξης και εθνικότητας.
Διότι στην πόλη αυτή, συναντά κανείς μια σπάνια και ιδιόρρυθμη συνέχεια πέντε ξεχωριστών πολιτισμών. Από την αρχαιότητα στην Ρώμη και το Βυζάντιο και από εκεί στους Φράγκους, τους Οθωμανούς και ξανά στους Ευρωπαίους.
Η Αθήνα πριν απελευθερωθεί επισήμως το 1830 έζησε περισσότερα από 370 χρόνια οθωμανικής κυριαρχίας. Μιας κυριαρχίας που καθόρισε, ενδεχομένως υπόρρητα, αλλά σε σημαντικό βαθμό, την μετέπειτα πορεία της πόλης και των κατοίκων της.
Η ζωή υπό τον οθωμανικό ζυγό, η εσωτερική διοίκηση των Χριστιανών, η διατήρηση της γλώσσας και της θρησκείας, τα πρώτα ψήγματα της Αναγέννησης και ο δρόμος προς την Εθνική Επανάσταση του 1821. Η πλατεία Μοναστηρακίου, το Τζαμί του Τζισδαράκη, ο Άγιος Ασώματος, τα Προπύλαια και ο Παρθενώνας.
Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» έχουν σκοπό να αναδείξουν πλευρές της ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο.

Η εκπομπή-ντοκιμαντέρ επιχειρεί να παρουσιάσει την Ιστορία αλλιώς, την Ιστορία στον τόπο της. Με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή την επαρχία σε χώρους που σχετίζονται με το θέμα της κάθε εκπομπής και «εκμετάλλευση» του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ και άλλων φορέων.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος
Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr