Καλαμάτα: Πράσινο φως του ΚΑΣ για σωστική ανασκαφή στην πλατεία Υπαπαντής | 12/2/2021 | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: http://bit.ly/ERTYT

Ένα αρχαιολογικό έγκλημα συντελέστηκε στην Καλαμάτα, τα τελευταία εξήντα χρόνια. Η αποκάλυψη του μεγάλου δημοσίου οικοδομήματος το 1960 ήταν επουσιώδους σημασίας για τους εργολάβους, που έκτιζαν ανεξέλεγκτα.. Έτσι, οι αρχαιότητες μπαζώθηκαν, από τον κατασκευαστή που είχε διαμορφώσει την πλατεία Υπαπαντής. Έπειτα από την γνωστή και ανεξήγητη γραφειοκρατική καθυστέρηση εκ μέρους του ΚΑΣ εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Καλαμάτας για ανάδειξη των αρχαιοτήτων της πλατείας του Ιερού Ναού Υπαπαντής. Σύμφωνα με την απόφαση θα διενεργηθεί σωστική ανασκαφή στο Νοτιοανατολικό άκρο της πλατείας, σε έκταση περίπου 160 τ.μ., κάτι που δεν εμποδίζει την υλοποίηση του έργου ανάπλασης της πλατείας. Ο Ηλίας Μπιτσάνης, μέλος της κίνησης πολιτών δηλώνει ικανοποιημένος για την απόφαση αν και καθυστέρησε 175 χρόνια. Τότε, κατά τα πρώτα χρόνια του ελεύθερου Ελληνικού κράτους οι αρχαιολόγοι ζητούσαν την διεξαγωγή ανασκαφών.

Η ανασκαφή και ανάδειξη εκείνων των αρχαιοτήτων θα αποκαταστήσει όσο είναι πλέον εφικτό την ιστορική συνέχεια της πόλεως. Μιας πόλεως, που υψώνεται πάνω στα ερείπια των προηγούμενων κτισμάτων της.

Official Site: http://www.ert.gr/
Official Site: https://www.ertflix.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTSAOFFICIAL/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

#ΕΡΤ #ERTFLIX

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr