Maria Arena: Πρέπει να προστατεύσουμε τις γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν

Στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν και στις δραστηριότητες της ΕΕ για την υποστήριξή τους, επικεντρώθηκε η συζήτηση στην Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η συνάντηση διοργανώθηκε από κοινού με την Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) και σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ για τις σχέσεις με το Αφγανιστάν.

Script-μετάφραση δηλώσεων: 

Maria Arena, πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI): Είχαμε 20 χρόνια εργασιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν ως Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Αφγανιστάν, οπότε όταν βλέπουμε στους Ταλιμπάν να επιστρέφουν στο Αφγανιστάν, φοβόμαστε πραγματικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι είναι δυνατόν να κάνουμε με αυτόν τον λαό. Νομίζω ότι πρέπει να τους προστατεύσουμε όταν αποφασίσουν να φύγουν έξω από τη χώρα και πιστεύω ότι είναι σημαντικό η Ευρώπη να κάνει τη δουλειά της όσον αφορά την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών και το δεύτερο είναι, επίσης, να προστατεύσει τις γυναίκες όταν έχουν αποφασίσει να μείνουν στη χώρα. Για εμάς είναι σημαντικό να συνεργαστούμε με διαφορετικούς φορείς που εργάζονται με τα δικαιώματα των γυναικών. Ό, τι και να αποφασίσουμε για τον τρόπο που θα εργαστούμε με το Αφγανιστάν, το βασικό ζήτημα θα είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Shaharzad Akbar, Ανεξάρτητη Αφγανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AIHRC): Όλοι έχετε το προνόμιο να μην ανησυχείτε. Οι Αφγανές γυναίκες και τα κορίτσια όχι. Οι εβδομάδες και οι μήνες που ακολουθούν παραμένουν αβέβαιοι, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο για μένα, ως Αφγανή γυναίκα: Οι Ταλιμπάν, στο μέτρο που μπορούν, αντιστρέφουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν. Έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς στις γυναίκες, τα ΜΜΕ, τα πολιτικά δικαιώματα και την πολιτιστική ζωή. Παρακαλώ συνεχίστε να είστε δίπλα στους Αφγανούς. Μην κοιτάτε μακριά, μην ξεχνάτε, μην εφησυχάζετε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν, μην επεκτείνετε την υποστήριξη σε μια κυβέρνηση που συνεχίζει την κουλτούρα της ατιμωρησίας, αγνοεί τα θύματα του πολέμου και καταπιέζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών.

Andreas von Brandt, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Αφγανιστάν: Το Αφγανιστάν τοποθετήθηκε κοντά στο τέλος κάθε λίστας όσον αφορά την προστασία των γυναικών και στην κορυφή όσον αφορά την ανάγκη για ασφαλείς οικογενειακές εστίες και συμβουλές κατά της ενδοοικογενειακής βίας και τέτοιου είδους εγκλήματα. Πάνω από το ήμισυ όλων των Αφγανών γυναικών ανέφεραν σωματική κακοποίηση και το 17% ανέφεραν σεξουαλική βία, ενώ σχεδόν το 60 % ήταν σε αναγκαστικό γάμο, σε αντίθεση με τον απλώς κανονισμένο γάμο, σύμφωνα με μελέτες που επικαλέστηκε το αφγανικό υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων, το 28 % των γυναικών ηλικίας 20 έως 24 ήταν παντρεμένες ή σε ένωση πριν από την ηλικία των 18 ετών. 

Το 2019, δεν υπήρχε ούτε ένα κορίτσι εγγεγραμμένο σε γυμνάσιο. Μέχρι το 2003, 2,4 εκατ. κορίτσια πήγαν στο σχολείο. Και ο αριθμός είναι τώρα στα 3,5 (εκατ.) και σχεδόν το 1/3 των φοιτητών των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι τώρα γυναίκες. Επίσης, το 22% των γυναικών έχουν αμειβόμενη εργασία και το 20% των δημοσίων υπαλλήλων είναι γυναίκες. Το θέμα μου, λοιπόν, είναι ένας συνεχής αγώνας. Είναι ένας αγώνας γυναικών, που υπήρχε πριν και που θα πρέπει να συνοδεύεται και να βοηθιέται από εμάς.

Chiara Adamo, Γενική Διεύθυνση Διεθνών Συνεργασιών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης της αναπτυξιακής μας βοήθειας, όπως όλοι γνωρίζετε στο Αφγανιστάν, το οποίο ήταν υπό προγραμματισμό, το ογκώδες ποσό του 1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, προς το παρόν, έχει παγώσει. Πρέπει να επιτύχουμε μια λεπτή ισορροπία, δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Αφγανικό πληθυσμό μόνο του, επομένως αναθεωρούμε το τρέχον χαρτοφυλάκιο που βρίσκεται σε εξέλιξη κατά περίπτωση.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνεδρίαση με τις παραμβάσεις όλων (μεταξύ αυτών και Ελλήνων ευρωβουλευτών) εδώ και εδώ 

Πηγή: Multimedia Center του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr