Μουσικές Μορφές : Δημήτρης Μαραγκόπουλος (24/11/2019)

Ο Κωνσταντίνος Κακαβελάκης συνομιλεί με τον συνθέτη και καθηγητή του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Δημήτρη Μαραγκόπουλο.
Αναφορές γίνονται στη μακρόχρονη πορεία της καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής του προσφοράς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά και η κοπιώδης αναζήτηση για μια ελληνική ανανεωτική μουσική έκφραση με οικουμενικά χαρακτηριστικά.
Μέσα από τη συζήτηση αναπτύσσονται θέματα που αφορούν τον χαρακτήρα της πολιτιστικής διαχείρισης του Κύκλου Γέφυρες του Μεγάρου Μουσικής, του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, αλλά και του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών Βόλου και η σύνδεση τους με σεβασμό στις τοπικές αλλά και παγκόσμιες παραδόσεις.
Για τον δημιουργό Μαραγκόπουλο ο συνεργατικός τρόπος διαλόγου των πολιτισμών διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο μέσα στη διαχρονία.
Η επαφή του με την ιδιαίτερη ελληνική μουσική δημιουργική παράδοση του Μάνου Χατζιδάκη, και η μουσική εξειδίκευσή του και εκπαίδευση στο Βερολίνο τη δεκαετία του 1970 αποτελούν επίσης για τον συνθέτη Δ.Μ. διασταυρούμενα κομβικά σημεία για την ανάπτυξη μιας προσωπικής μουσικής σκέψης, που αναζητά γόνιμες πνευματικές γέφυρες μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Η πρωτότυπη πρόσφατη όπερα του «Οράματα και θάματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη» σε σκηνοθεσία Μαρίας Γυπαράκη και λιμπρέτο Αλέκου Λούντζη που ανέβηκε από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στις 7 Απριλίου του 2019 αποτελεί ειδικό αντικείμενο της παρουσίασης και μια εμβάθυνση στο οικουμενικό πνεύμα του στρατηγού Μακρυγιάννη. Επίσης μια πνευματική άσκηση που συνδέεται με την διαρκή αγωνία της ανθρωπότητας για ελευθερία, δικαιοσύνη και ευημερία μέσα από μια αγωνιστικότητα που φέρει μέσα της την περίσκεψη για το μόχθο και κόπο όλων των ανθρώπων για το κοινό καλό, μέσα από μια βαθιά άσκηση περισυλλογής και συνομιλίας με τον εσώτερο εαυτό.
Στην εκπομπή προβάλλονται αποσπάσματα από την ειδική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε για την όπερα στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη στις 20 Μαρτίου 2019 με κεντρικό ομιλητή τον ειδικό ερευνητή νεότερης ελληνικής ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου καθηγητή κύριο Νίκο Θεοτοκά και όλους τους κεντρικούς συντελεστές με συντονίστρια την κα Κατερίνα Σχινά.
Επίσης προβάλλονται επιλεγμένα αποσπάσματα από την πρεμιέρα της όπερας στην Εθνική Λυρική Σκηνή με την ειδική άδεια του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ κ. Αλέξανδρου Ευκλείδη, του αρχιμουσικού της όπερας κου Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, των συντελεστών και του συνθέτη Δ.Μ. προς τη Βουλή Τηλεόραση.

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr