Μουσικές του Κόσμου – «Νέα Ορλεάνη» – Α΄ Μέρος Ι ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
Επεισόδιο 1ο: Νέα Ορλεάνη – Α΄ Μέρος

Οι «Μουσικές του κόσμου», επιχειρούν ένα πολύχρωμο μουσικό ταξίδι από παραδοσιακούς ήχους και εξωτικούς ρυθμούς, μέχρι ηλεκτρονικά ακούσματα και πειραματικές μουσικές προσεγγίσεις.

Αυτή τη εβδομάδα οι «Μουσικές του κόσμου» ταξιδεύουν στην γενέτειρα της τζαζ, την πολύπαθη Νέα Ορλεάνη, 4 χρόνια μετά από τον τυφώνα Κατρίνα, τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ.
Στα πολλά χτυπήματα που δέχτηκε η πόλη εκείνες τις μέρες, συγκαταλέγεται και η μαζική φυγή της τεράστιας μουσικής της κοινότητας, αφού πολλοί μουσικοί έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους μέσα σε λίγες ώρες και αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες μέσα στην πατρίδα τους. Ωστόσο, σιγά-σιγά επιστρέφουν και οι δρόμοι της Νέας Ορλεάνης αρχίζουν και πάλι να αντηχούν σε τζαζ, zydeco και μπλουζ ρυθμούς.
Η ομάδα της εκπομπής αναζητά αυτό το ιδιαίτερο κάτι που διαθέτει η Νέα Ορλεάνη, το πνεύμα των κατοίκων της, που έχει καταφέρει να γεννήσει μια ολόκληρη μουσική μυθολογία που άγγιξε ολόκληρο τον πλανήτη. Η πόλη έχει λειτουργήσει επανειλημμένως ως καταλύτης στην αμερικάνικη και την παγκόσμια μουσική, αφού οι ήχοι που ξεπήδησαν στους δρόμους της έφτασαν σε κάθε άκρη τη γης με τη μορφή της τζαζ, του ροκ εντ ρολ, του R&B. Μουσικές στις οποίες εμπεριέχεται η πολυπολιτισμική κληρονομιά της πόλης –με ρίζες στην Αφρική, την Ευρώπη, την Καραϊβική και την ινδιάνικη Αμερική– αλλά και στις μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που έχουν σημαδέψει την ιστορία της – δουλεία, ρατσισμός, κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων.
Οι πληγές που άνοιξε ο τυφώνας Κατρίνα κλείνουν αργά και δύσκολα σε αυτή την περήφανη πόλη του αμερικάνικου Νότου, ωστόσο, οι κάτοικοι, χάρη στο αγαπημένο τους αποκούμπι, τη μουσική τους, δεν χάνουν την αισιοδοξία τους για το μέλλον.

Σκηνοθεσία: Αγγελική Αριστομενοπούλου, Χρήστος Μπάρμπας, Χρόνης Πεχλιβανίδης
Φωτογραφία: Δημήτρης Διακουμόπουλος
Μοντάζ: Ηρώ Βρετζάκη, Ιωάννα Πογιαντζή, Γωγώ Μπεμπέλου
Παραγωγή: Χρόνης Πεχλιβανίδης, Onos Productions

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr