Νίκος Πλουμπίδης 1902-1954 . ‘Εκθεση και Επιστημονική Ημερίδα. (02/10/2018)

Eπιστημονική ημερίδα με θέμα «Στενή κι αδιάβατος, τραχεία η οδός. Νίκος Πλουμπίδης 1902-1954». Κεντρικοί ομιλητές σε αυτήν ήταν οι καθηγητές Χάρης Αθανασιάδης, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Ηλίας Νικολακόπουλος, καθώς και η διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, ιστορικός Ιωάννα Παπαθανασίου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος. Οι ομιλητές ανέδειξαν πτυχές της ζωής και του έργου του Νίκου Πλουμπίδη, μέσα από τις ποικίλες και συχνά παράλληλες εκφάνσεις τους. Υπογράμμισαν ακόμη την καθοριστική συμβολή του στην επάνοδο της Αριστεράς στον Κοινοβουλευτισμό, αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στα γεγονότα της σύλληψης και της καταδίκης του, καθώς και στα πρόσωπα που σημάδεψαν τον βίο του. Οι ίδιοι θεματικοί άξονες που παρουσιάστηκαν στις εισηγήσεις των ομιλητών συνθέτουν και τις οκτώ ενότητες της έκθεσης, στην οποία περιλαμβάνονται ποικίλα τεκμήρια της περιόδου και προσωπικά αντικείμενα του Νίκου Πλουμπίδη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο γιος του τιμώμενου, Δημήτρης Πλουμπίδης, οι Αντιπρόεδροι της Βουλής Αναστάσιος Κουράκης και Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, βουλευτές και πολλοί πολίτες που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα.
Η επιστημονική ημερίδα και η έκθεση εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη».

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 13 Ιανουαρίου 2019 και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 ως τις 19:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr