Ο Γερμανός Πρέσβης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για ΔΕΘ 2020 και μουσείο Ολοκαυτώματος

Για τη σημασία που αποδίδει η Γερμανία στην παρουσία της ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2020 αλλά και στην ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, οι κατασκευαστικές εργασίες για το οποίο εκτιμά πως θα ξεκινήσουν το ερχόμενο έτος, μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ (Ernst Reichel). Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γ. Αγγελάκης

Ρεπορτάζ : Σοφία Παπαδοπούλου
Κάμερα : Γιάννης Αγγελάκης

ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΔΕΘ 2020

00:00 Προετοιμαζόμαστε σε διάφορα επίπεδα. Στις επιχειρήσεις και στην τεχνολογία αλλά έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η Έκθεση (ΔΕΘ) δεν είναι μόνο για επιχειρήσεις αλλά και για τους ανθρώπους, να διασκεδάσουν, γι αυτό και προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε τα πάντα- από το περιβάλλον και την επιστήμη έως τον πολιτισμό – τόσο κατά τη διάρκεια της ίδιας της Έκθεσης όσο και πέριξ αυτής. Επίσης με προγράμματα πριν και μετά. Φυσικά το επίκεντρο είναι οι επιχειρήσεις και η οικονομική ανάπτυξη κι εκεί έχουμε αναπτύξει μια σειρά δράσεων, που θα κορυφωθούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Την προσεχή Δευτέρα θα έχουμε ένα φόρουμ καινοτομίας, όπου θα παρουσιάσουμε το λογότυπο της συμμετοχής μας, στη συνέχεια θα υπάρξει ένα συνέδριο για την πράσινη ανάπτυξη, στο Βερολίνο, για το οποίο έχουν συμφωνήσει (Γερμανίδα) καγκελάριος Μέρκελ και ο (Έλληνας) πρωθυπουργός Μητσοτάκης και η κορύφωση θα έρθει με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

01:18 Ναι, το πιστεύω (ότι αυτή η Έκθεση μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο προσέγγισης των επιχειρήσεων από τις δύο πλευρές). Προσελκύουμε επιχειρήσεις για να έρθουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και να παρουσιαστούν και ελπίδα και προσδοκία μου είναι πως μόλις έρθουν και δουν πώς είναι οι συνθήκες θα ρίξουν μια “δεύτερη ματιά” στην Ελλάδα.

ΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

01:38 Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία οικοδόμησης (του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη) το 2020 και παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στο έργο. Το γεγονός ότι δεν έχουμε δει κάτι ακόμα να γίνεται (σε επίπεδο έργων) έχει να κάνει με το ότι έπρεπε να διεκπεραιωθούν κάποιες εργασίες νομικής φύσης κι αυτό χρειάζεται κάποιο χρόνο. Πλέον ο οργανισμός έχει συσταθεί και υπάγεται στο βελγικό Δίκαιο, ήταν περίπλοκο όλο αυτό, αλλά το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η έκδοση των αδειών αλλά πιστεύω ότι το 2020 θα είμαστε σε καλό δρόμο και θα ξεκινήσει η κατασκευή.

02:19 Αισθανόμαστε ηθική υποχρέωση και ενδιαφέρον να καταδείξουμε σε όλους και όχι μόνο στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης πόσο σημαντική υπήρξε και παραμένει η εβραϊκή κοινότητα για τη χώρα. Νομίζω πως πρέπει να δώσουμε μια ειλικρινή και καθαρή καταγραφή αυτού που συνέβη κατά τη διάρκεια αυτής της τρομερής περιόδου της ιστορίας μας.

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr