Πώς θα κατανέμονταν οι έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, αν οι εκλογές γινόταν τέλη Φεβρουαρίου;

Τη δεύτερη προβολή για την κατανομή των εδρών παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου σε κάθε ένα από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Mε βάση τα στοιχεία του Ευρωκοινοβουλίου, εάν οι εκλογές γινόταν την 1η Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα είχε 181 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες 135, η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE) 75, η ομάδα εθνικιστικών κομμάτων (ENF) 59, η ομάδα των Συντηρητικών και των Μεταρρυθμιστών (ECR) 46, η Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL) 47, οι Πράσινοι 49, η δεξιά ευρωσκεπτικιστική ομάδα (EFDD) 39 και άλλα κόμματα 66.
Ειδικότερα, για την Ελλάδα η οποία έχει 21 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, πρώτη στην πρόθεση ψήφου έρχεται η Νέα Δημοκρατία, με 29,7%, που αντιστοιχεί σε 8 έδρες και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 24,7% και 6 έδρες. Από δύο έδρες αντιστοιχούν στη Χρυσή Αυγή (9,9%), το Κίνημα Αλλαγής (6,7%) και το ΚΚΕ (6,1%). Σε σχέση με την πρώτη προβολή εδρών, μία έδρα λαμβάνει το κόμμα Ελληνική Λύση, με ποσοστό 3,5%.

**Σημείωση: Το ΕΚ δημοσίευσε τη νέα δέσμη προβολών για το πώς θα μοιάζει η επόμενη σύνθεσή του με βάση δεδομένα από εθνικές δημοσκοπήσεις που συγκεντρώθηκαν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2019. Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από επιλεγμένες, αξιόπιστες δημοσκοπήσεις που διενήργησαν σχετικοί εθνικοί οργανισμοί και συνδυάστηκαν από την Kantar Public εκ μέρους του Κοινοβουλίου.
Τα κόμματα έχουν ενσωματωθεί σε πολιτικές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν ήδη ή με βάση υπάρχοντες δεσμούς με το σχετικό ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα. Όλα τα νέα κόμματα και κινήματα που δεν έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους κατηγοριοποιήθηκαν ως «άλλα». Το επόμενο ΕΚ θα έχει λιγότερους ευρωβουλευτές (705) από το απερχόμενο (751).

Πηγή: EuroparlTV/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές 2019»

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Αθηνά Καστρινάκη

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr