Πώς θα κατανέμονταν οι έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, αν οι εκλογές γινόταν τέλη Μαρτίου;

Την τρίτη προβολή για την κατανομή των εδρών παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου σε κάθε ένα από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Mε βάση τα στοιχεία του Ευρωκοινοβουλίου, εάν οι εκλογές γινόταν μέχρι τις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα είχε 188 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες 142, η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE) 72, η ομάδα εθνικιστικών κομμάτων (ENF) 61, η ομάδα των Συντηρητικών και των Μεταρρυθμιστών (ECR) 53, η Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL) 49, οι Πράσινοι 51, η δεξιά ευρωσκεπτικιστική ομάδα (EFDD) 30 και άλλα κόμματα 52.
Ειδικότερα, για την Ελλάδα η οποία έχει 21 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, πρώτη στην πρόθεση ψήφου έρχεται η Νέα Δημοκρατία, με 36,1%, που αντιστοιχεί σε 9 έδρες και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,9% και 6 έδρες. Από δύο έδρες αντιστοιχούν στo Κίνημα Αλλαγής (7,7%) και τη Χρυσή Αυγή (7,1%). Από μία έδρα λαμβάνουν το ΚΚΕ (6,4%) και οι Οικολόγοι Πράσινοι (3,1%).

**Σημείωση: Το ΕΚ δημοσίευσε τη νέα δέσμη προβολών για το πώς μπορεί να μοιάζει η επόμενη σύνθεσή του με βάση δεδομένα από δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν στα κράτη μέλη της ΕΕ μέχρι τις 26 Μαρτίου 2019. Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από μια συλλογή αξιόπιστων δημοσκοπήσεων που διενήργησαν σχετικοί εθνικοί οργανισμοί και συνδυάστηκαν από την Kantar Public εκ μέρους του Κοινοβουλίου. Τα κόμματα έχουν ενσωματωθεί σε πολιτικές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν ήδη ή με βάση υπάρχοντες δεσμούς με το σχετικό ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα. Όλα τα νέα κόμματα και κινήματα που δεν έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους κατηγοριοποιήθηκαν ως «άλλα». Το επόμενο ΕΚ θα έχει λιγότερους ευρωβουλευτές (705) από το απερχόμενο (751).

Πηγή: EuroparlTV/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές 2019»

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr