Προστασία των καταναλωτών: πωλήσεις αγαθών και ψηφιακού περιεχομένου

Το τι αγοράζουμε… και κυρίως το από πού το αγοράζουμε, έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλησε να επικαιροποιήσει τους κανόνες για τις πωλήσεις των αγαθών.
Πλέον, θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες σε όλη την Ευρώπη, είτε το προϊόν αγοράστηκε σε κατάστημα, είτε διαδικτυακά. Αν ένα προϊόν είναι ελαττωματικό, οι καταναλωτές θα δικαιούνται επισκευή ή αντικατάσταση ή θα μπορούν να ζητήσουν άμεση έκπτωση και ενίοτε πλήρη αποζημίωση. Και επειδή τα περισσότερα προϊόντα που αγοράζουμε περιλαμβάνουν ψηφιακό περιεχόμενο, όπως εφαρμογές, μουσική ή ταινίες, παρόμοιοι κανόνες θα ισχύουν και για τα ψηφιακά στοιχεία αυτών των αγορών.
Έτσι, εφεξής οι καταναλωτές δεν θα χρειάζεται να αποδεικνύουν ότι το λογισμικό ή το ψηφιακό στοιχείο ενός προϊόντος ήταν ελαττωματικό μέχρι και ένα έτος πριν την αγορά, σε αντίθεση με τον τρέχοντα περιορισμό των 6 μηνών. Αυτό θα ισχύει και όταν οι καταναλωτές παρέχουν δεδομένα ως αντάλλαγμα για μια υπηρεσία, όπως ένας λογαριασμός σε κοινωνικό μέσο. Οι κανόνες θα διευκολύνουν την αγορά και την πώληση αγαθών και ψηφιακού περιεχομένου διασυνοριακά, και θα διασφαλίζουν ότι οι αγοραστές τυγχάνουν ίσης και δίκαιης μεταχείρισης, όπου κι αν βρίσκονται.

Πηγή: EuroparlTV/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές 2019»

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Αθηνά Καστρινάκη

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr