Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων σε Καστοριά και Ελασσόνα με τον χιονιά | 17/2/2021 | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: http://bit.ly/ERTYT

Σε δύσκολες συνθήκες όχι μόνο λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την δύσκολη καθημερινότητά. Οι δρόμοι είναι κλειστοί και πολλοί κτηνοτρόφοι αποκλείονται από τα κοπάδια τους, όπως εξηγεί ο κτηνοτρόφος Θωμάς Μόσχος από την Καστοριά. Αυτό προκαλεί τεράστια προβλήματα για την εκτροφή και την συντήρηση των κοπαδιών. Σε περίπτωση που ο κτηνοτρόφος αρρωστήσει δεν μπορεί να πάρει άδεια, γιατί πρέπει να βρίσκεται συνεχώς κοντά στο κοπάδι του. Εάν χάσει το ζωικό κεφάλαιο μια χρονιά, δεν περιμένει αποζημιώσεις ούτε μπορεί να το αντικαταστήσει.
Τα προβλήματα είναι κοινά σε όλους τους επαγγελματίες στην επαρχία. Ο Βασίλης Τσακίρης στα Καλύβια Ελασσόνος αναφέρει ότι οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν μεγάλο θέμα με τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών, ενώ αδυνατούν να καλύψουν τις απώλειες που προκαλούνται λόγω των καιρικών συνθηκών. Στα Καλύβια Ελασσόνος όπως αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Ζέττας εκτρέφονται 30.000 αιγοπρόβατα και περίπου 2.000- 2.500 αγελάδες. Ένα κεφάλαιο που αν χαθεί θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας τροφίμων και τροφοδοσίας, αλλά και επιβίωσης των κατοίκων των χωριών.

Για την δυναμική παρουσία της Μήδειας η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους της περιοχής, προ ημερών, προκειμένου να διασφαλίσουν εγκαίρως επάρκεια ζωοτροφών και να μεριμνήσουν για τον αποχιονισμό των στεγάστρων στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Υπενθυμίζεται ο θάνατος του κτηνοτρόφου στην Κρήτη που αποκλείστηκε από τα χιόνια, όταν πήγε να ταΐσει τα ζώα του, γεγονός που δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Official Site: http://www.ert.gr/
Official Site: https://www.ertflix.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTSAOFFICIAL/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

#ΕΡΤ #ERTFLIX

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr