Το Αλάτι της Γης «Ανατολής και Μεσογείου γωνία» Μουσική συνάντηση με τον Χάικ Γιαζιτζιάν » | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
Το «Αλάτι της Γης», η αγαπημένη σειρά εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση, με την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, επιστρέφει μ’ έναν κύκλο 13 νέων επεισοδίων. Κύριος στόχος παραμένει πάντοτε το να καταγράφονται τα παραδοσιακά τραγούδια και οι χοροί, τα μουσικά όργανα και οι σημαντικότεροι δεξιοτέχνες, σε συνδυασμό με τα έθιμα, τη γαστρονομία και γενικότερα τον τοπικό πολιτισμό. Η εκπομπή είναι ανανεωμένη, τα γυρίσματα γίνονται εκτός πλατό και η κινηματογράφηση υιοθετεί κανόνες της σύγχρονης οπτικοακουστικής γλώσσας.

Ο εθνομουσικολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας, παρουσιάζει τον πλούτο, την ποικιλία και την εκφραστικότητα της μουσικής μας κληρονομιάς,μέσα από τα τοπικά μουσικά ιδιώματα αλλά και τη σύγχρονη δυναμική στο αστικό περιβάλλον της μεγάλης πόλης.

Τίτλος εκπομπής: «Ανατολής και Μεσογείου… γωνία!» Μουσική συνάντηση με τον Χάικ Γιαζιτζιάν και την παρέα του.

Το «Αλάτι της Γης» την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014 συναντά τον Χάικ Γιαζιτζιάν, εξαιρετικό δεξιοτέχνη στο ούτι.

Αρμένιος στην καταγωγή, γεννημένος στη Συρία, ζει στην Ελλάδα εδώ και 35 χρόνια. Αυτοδίδακτος στο ούτι, με δικό του προσωπικό ήχο και βαθειά αισθαντικότητα στη φωνή και το τραγούδι του, ο Χάικ Γιζιτζιάν αποτελεί μιαν από τις σημαντικότερες παρουσίες στο χώρο της «έθνικ» μουσικής όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στα πολλά φεστιβάλ σ’ όλο τον κόσμο όπου συμμετέχει.
Μαζί του ταξιδεύουμε στη μουσική μας «γειτονιά», στις συγγενικές μουσικές παραδόσεις της Ανατολής και της Μεσογείου! Ένα ταξίδι –όπως λέει κι ό ίδιος- χωρίς βίζες και διαβατήρια, πέρα από σύνορα, στεγανά και προκαταλήψεις, μέσα από μια κοινή μουσική κληρονομιά, με τραγούδια και σκοπούς από την Ελλάδα, την Αρμενία, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική.
Ένα ξεχωριστό Αλάτι της Γης, «Ανατολής και Μεσογείου …γωνία!», με τον Χάικ Γιαζιτζιάν και τους φίλους του, μιαν ομάδα από εξαιρετικούς δεξιοτέχνες μουσικούς συνοδοιπόρους μαζί του εδώ και χρόνια.
Συμμετέχουν οι: Χάικ Γιαζιτζιάν: ούτι-τραγούδι, Εύα Ξένου: τραγούδι, Μάρθα Μαυροειδή: τραγούδι-λάφτα, Χάρης Λαμπράκης: νέι, Γιώργος Κοντογιάννης: κρητική λύρα, Τάσος Πούλιος: κανονάκι, Γιάννης Κιριμκιρίδης: πλήκτρα, Βαγγέλης Καρίπης: κρουστά, Νίκος Σιδηροκαστρίτης: τύμπανα, Γιάννης Αναστασάκης: ηλ. κιθάρα, Πέτρος Βαρθακούρης: κοντραμπάσο.
Χορεύουν μέλη του Αρμενικού Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Χαμασκαϊν».

Σκηνοθέτης: Νικόλας Δημητρόπουλος
Έρευνα – παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης
Παραγωγή: FOSS

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr