Το Αλάτι της Γης – «Επτάσημο και πάσης Ελλάδος…!» | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
«Επτάσημο και πάσης Ελλάδος…!»

Το «Αλάτι της Γης», η αγαπημένη σειρά εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση, με την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, επιστρέφει μ’ έναν κύκλο 13 νέων επεισοδίων. Κύριος στόχος παραμένει πάντοτε το να καταγράφονται τα παραδοσιακά τραγούδια και οι χοροί, τα μουσικά όργανα και οι σημαντικότεροι δεξιοτέχνες, σε συνδυασμό με τα έθιμα, τη γαστρονομία και γενικότερα τον τοπικό πολιτισμό. Η εκπομπή είναι ανανεωμένη, τα γυρίσματα γίνονται εκτός πλατό και η κινηματογράφηση υιοθετεί κανόνες της σύγχρονης οπτικοακουστικής γλώσσας.
Ο εθνομουσικολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας, παρουσιάζει τον πλούτο, την ποικιλία και την εκφραστικότητα της μουσικής μας κληρονομιάς,μέσα από τα τοπικά μουσικά ιδιώματα αλλά και τη σύγχρονη δυναμική στο αστικό περιβάλλον της μεγάλης πόλης.

Το «Αλάτι της Γης», υποδέχεται το «ΕΠΤΑΣΗΜΟ», μια ομάδα από εξαιρετικούς δεξιοτέχνες που μας προσκαλούν σ’ ένα δυναμικό λαϊκό γλέντι με τραγούδια και χορούς από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού: Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη, Κωνσταντινούπολη, Λέσβο, Μικρά Ασία, Κυκλάδες, Εύβοια, Θεσσαλία και Ρούμελη.

Το «Επτάσημο» αποτελούν οι: Βαγγέλης Σαραντίδης (βιολί), Βαγγέλης Παπαναστασίου (κλαρίνο, φλογέρα, τσαμπούνα) και Ιάκωβος Ηλιάδης (λαούτο). Μαζί τους συμπράττουν οι μουσικοί: Νίκος Ανεμοδουριώτης (ούτι, κιθάρα), Ανδρέας Παπάς (κρουστά), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν) και Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι).

Τραγουδούν οι: Ηλίας Γάκος, Μαριάνθη Λιουδάκη, Σπύρος Πρέμπος και Λάζαρος Τσαμπάς.

Σε μια σπάνια συνάντηση, στον κύκλο του χορού συμμετέχουν φίλοι και συνεργάτες του «Επτάσημου», δάσκαλοι χορευτικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα.

Σκηνοθέτης: Νικόλας Δημητρόπουλος
Έρευνα: Λάμπρος Λιάβας
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης
Παραγωγή: FOSS
Παρουσιαστής: Λάμπρος Λιάβας

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr