Το Αλάτι της Γης – «Νίκος και Γιασεμή Σαραγούδα – Μικρασιάτικο γλέντι» | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
«Νίκος και Γιασεμή Σαραγούδα – Μικρασιάτικο γλέντι»

Ο Λάμπρος Λιάβας, στο πρώτο μέρος της εκπομπής, παρουσιάζει το Νίκο Σαραγούδα.
Ο 79χρονος κορυφαίος δεξιοτέχνης στο ούτι, μαζί με τη σύντροφό του, τη Γιασεμή, μιλούν για τη ζωή τους και τη μουσική μας παράδοση, αυτοσχεδιάζουν, σχολιάζουν και καταθέτουν αυτά που θεωρούν ως τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της τέχνης τους. Μαζί τους ο Χρίστος Τσιαμούλης στο ούτι και ο Κώστας Μερετάκης στα κρουστά, εκπροσωπούν τη νεότερη γενιά των δεξιοτεχνών.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής τους συναντάμε, μαζί με τον Σωκράτη Σινόπουλο στην πολίτικη λύρα, σ’ ένα γλέντι Μικρασιάτικο, με έμφαση στην παράδοση της περιοχής της Ερυθραίας κοντά στη Σμύρνη. Η χερσόνησος της Ερυθραίας, με ονομαστά ελληνικά χωριά (Αλάτσατα, Βουρλά, Τσεσμέ κ.ά.), διακρίνεται για τον μεγάλο πλούτο και την ποικιλία στη μουσική και χορευτική της παράδοση, με αυτοσχέδια δίστιχα, συρτά, μπάλους, ζεϊμπέκικα, καρσιλαμάδες, τσιφτετέλια και τοπικούς ιδιότυπους χορούς, όπως ο άτταρης.
Η παράδοση αυτή, μετά την Καταστροφή, μεταφέρθηκε από τους πρόσφυγες στα μέρη όπου εγκαταστάθηκαν στην κυρίως Ελλάδα. Ανάμεσά τους και η «Νέα» Ερυθραία της Αττικής, απ’ όπου προέρχονται οι καλεσμένοι του γλεντιού που παρουσιάζει η εκπομπή. Οι γυναίκες της Νέας Ερυθραίας ετοιμάζουν τα τοπικά φαγητά για το γιορτινό τραπέζι, ανασύρουν μνήμες, αισθήσεις και τραγούδια, ενώ οι νεότεροι πιάνονται στον κύκλο και οι χοροί καλά κρατούν..!

Ιστορική-μουσική έρευνα: Λάμπρος Λιάβας (εθνομουσικολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών)
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης

Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr