Το Αλάτι Της Γης – «Πασχαλινό γλέντι» | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
«Πασχαλινό γλέντι»

Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» την Κυριακή του Πάσχα μας προσκαλεί σ’ ένα δυναμικό πασχαλινό γλέντι, με γιορταστικά τραγούδια μουσικές και χορούς από το Μωριά, τη Ρούμελη, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το Αιγαίο και τη Μικρά Ασία.
Η εκπομπή αρχίζει με τα «Ρουσάλια», τα πασχαλινά κάλαντα από τα Μέγαρα της Αττικής. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους πασχαλινούς χορούς και το έθιμο της «τράτας» στα Μέγαρα και τη Σαλαμίνα, με τις γυναίκες να τραγουδούν και να χορεύουν με τις εντυπωσιακές γιορτινές φορεσιές.
Στην παρέα ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Δημήτρης Κώτσικας με την κομπανία του και ο δεξιοτέχνης του βιολιού Νίκος Οικονομίδης με την τραγουδίστρια Κυριακή Σπανού και τους μουσικούς τους συνεργάτες. Συμμετέχουν οι τραγουδιστές Βασίλης Κολοβός, Ηλίας Γάκος, Δημήτρης Ηλίας και Κατερίνα Ρήγα.
Χορεύουν και τραγουδούν μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Σαλαμίνας, με δάσκαλο τον Γλαύκο Χαρμαντά και την επιμέλεια της Νάνσυς Χαρμαντά και του Γιώργου Κώτσου, καθώς και μέλη του «Λαογραφικού Συγκροτήματος Μεγάρων» με την επιμέλεια του Τζίμη Ηλία.

Σειρά εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση.
Στόχος τους είναι να καταγράψουν και να προβάλουν στο πλατύ κοινό τον πλούτο, την ποικιλία και την εκφραστικότητα της μουσικής μας κληρονομιάς, μέσα από τα τοπικά μουσικά ιδιώματα αλλά και τη σύγχρονη δυναμική στο αστικό περιβάλλον της μεγάλης πόλης.

Παρουσίαση-έρευνα: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου
Παραγωγή: GV PRODUCTIONS

Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr