Το Αλάτι της Γης – «ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΒΟΛΙΩΤΙΚΑ!..» | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
«ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΒΟΛΙΩΤΙΚΑ!..»

Το «Αλάτι της Γης», η αγαπημένη σειρά εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση, με την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, επιστρέφει μ’ έναν κύκλο 13 νέων επεισοδίων. Κύριος στόχος παραμένει πάντοτε το να καταγράφονται τα παραδοσιακά τραγούδια και οι χοροί, τα μουσικά όργανα και οι σημαντικότεροι δεξιοτέχνες, σε συνδυασμό με τα έθιμα, τη γαστρονομία και γενικότερα τον τοπικό πολιτισμό. Η εκπομπή είναι ανανεωμένη, τα γυρίσματα γίνονται εκτός πλατό και η κινηματογράφηση υιοθετεί κανόνες της σύγχρονης οπτικοακουστικής γλώσσας.
Ο εθνομουσικολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας, παρουσιάζει τον πλούτο, την ποικιλία και την εκφραστικότητα της μουσικής μας κληρονομιάς,μέσα από τα τοπικά μουσικά ιδιώματα αλλά και τη σύγχρονη δυναμική στο αστικό περιβάλλον της μεγάλης πόλης.

Μουσικό ταξίδι σε Βόλο, Πήλιο και Σποράδες με τη μεγάλη παρέα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου
Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης», μας ταξιδεύει στον Βόλο, συμμετέχοντας σ’ ένα δυναμικό γλέντι με τη μεγάλη παρέα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου και τοπικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες.
Η πρόεδρος Μαρία Σπανού μιλάει στον Λάμπρο Λιάβα για την πολύχρονη συμβολή του Λυκείου (από το 1920) στην τοπική κοινωνία. Η αντιπρόεδρος Άσπα Καπουρνιώτη παρουσιάζει τις ενδυμασίες των διαφορετικών πληθυσμών που ζουν στη Μαγνησία και τις Σποράδες. Η έφορος χορού Άσπα Κουτσελίνη μας καλεί να δοκιμάσουμε την τοπική γαστρονομία, ενώ ο δάσκαλος της χορευτικής ομάδας Γιάννης Πραντσίδης αναφέρεται στο πλούσιο παραδοσιακό ρεπερτόριο της περιοχής.
Παρουσιάζονται τραγούδια και χοροί από το Πήλιο, το Τρίκερι, τις Σποράδες (Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο), καθώς και από τους Βλάχους και πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Ρωμυλία που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Μαγνησίας.
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Σταύρος Κουσκουρίδας (κλαρίνο), Βαγγέλης Μπαντελάς (κλαρίνο), Χρήστος Δασκαλόπουλος (βιολί), Θανάσης Δραγάνης (λαγούτο), Νεκτάριος Δεμελής (κανονάκι, κρουστά), Βασίλης Αγροκώστας (τραγούδι, λύρα πολίτικη), Δαμιανός Χωραφαϊδης (λύρα ποντιακή), Λαυρέντης Νίτης (ζουρνάς), Νίκος Μούτσελος (γκάιντα, καβάλι, κρουστά), Δημήτρης Γακιόπουλος (τραγούδι).
Τραγουδούν και χορεύουν μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, με την επιμέλεια του Γιάννη Πραντσίδη.

Σκηνοθέτης: Νικόλας Δημητρόπουλος
Έρευνα: Λάμπρος Λιάβας
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης
Παραγωγή: FOSS
Παρουσιαστής: Λάμπρος Λιάβας

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr