Το απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου αποκαλύπτεται | 26/1/2021 | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: http://bit.ly/ERTYT

Οι συνεχείς ανασκαφές στην περιοχή Συγρίου για την αποκάλυψη του υποτροπικού δάσους που υπήρχε πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, απέδωσαν εντυπωσιακά ευρήματα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ανασκαφή στον ελλαδικό χώρο σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Ζούρο. Ο μεγάλος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ανοικτό μουσείο φυσικής ιστορίας και η Λέσβος να καταστεί παγκόσμιο κέντρο ανάλογων ερευνών.

Οι 80 απολιθωμένοι κορμοί των δένδρων, που βρέθηκαν απεικονίζουν το βίαιο περιβάλλον της πρώιμης Μειόκαινους περιόδου, όταν οι ηφαιστειακές εκρήξεις, κατέστρεψαν την πλούσια βλάστηση και οδήγησαν στην σταδιακή απολίθωση του δάσους. Η λάβα και η στάχτη κάλυψαν την χλωρίδα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα. Η σημερινή γεωλογική και φυσική κατάσταση του νησιού δεν έχει τίποτε κοινό με το μακρινό παρελθόν της, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες υποχωρούσαν δίνοντας την θέση τους στους παγετώνες.

Official Site: http://www.ert.gr/
Official Site: https://www.ertflix.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTSAOFFICIAL/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

#ΕΡΤ #ERTFLIX

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr