Τοπικές κουζίνες -«Όστρακα Νέας Περάμου» 13Μαϊ2017 | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: https://goo.gl/5UMgNE
Οι «Τοπικές Κουζίνες» ταξιδεύουν στη Νέα Πέραμο, που φημίζεται για τα νόστιμα κυδώνια της, αλλά και τα μύδια και γενικά τα φρέσκα της όστρακα. Σήμερα, οι ψαροταβέρνες στο Νεράκι, που γεμίζουν ασφυκτικά με κόσμο τις καλές μέρες, μπορεί να μην έχουν την αίγλη του κοσμικού θέρετρου που γνώρισε η περιοχή τη δεκαετία του ’80, συνεχίζουν όμως μια παλιά παράδοση, που ξεκίνησε το ’22, όταν οι πρόσφυγες της Περάμου ήρθαν να εγκατασταθούν εδώ.
Ο Γιάννης Σεβαστής θα μας ξεναγήσει στα μυστικά της μυδοκαλλιέργειάς του και στη συνέχεια θα δούμε τη διαδικασία που περνά το μύδι μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή, στη μονάδα εξυγίανσης και συσκευασίας.
Ο Δημήτρης, ο δύτης, θα μας δείξει πώς ψαρεύονται τα όστρακα και ο 85χρονος καπετάν-Νίκος, γκουρού και πρώτος βουτηχτής στην περιοχή, θα μας γυρίσει πίσω, στην εποχή που ψάρευε τα πρώτα κυδώνια, όταν ακόμη οι ντόπιοι δεν γνώριζαν τη γεύση τους.
Σε εικόνες και εργαλεία μιας άλλης εποχής θα μας γυρίσει και ο Δημήτρης Τερεζής, γραμματέας του τοπικού αλιευτικού συλλόγου «Άγιος Γεώργιος».
Στην ψαροταβέρνα της οικογένειας Φωτίου, εκεί όπου εργάζεται όλη η οικογένεια τα τελευταία 30 χρόνια, ο εγγονός Νίκος θα μας ξεναγήσει στην οικογενειακή ιστορία και η γιαγιά Άννα θα μας μαγειρέψει οστρακομακαρονάδα και το ξακουστό μυδοπίλαφό της, ενώ ο Γιάννης θα μας δείξει τον πιο απλό τρόπο για να γευτείς και να ανοίξεις το κάθε όστρακο. Ένα θαλασσινό επεισόδιο που μοσχοβολά ιώδιο και ένας ύμνος σε μια παράδοση που ήρθε από τις χαμένες πατρίδες για να ριζώσει στη γεύση μας και να βρει, μέσα από τους νέους ανθρώπους, τη θέση της, στον κόσμο της εξέλιξης.

Κείμενα-αφήγηση: Ελένη Ψυχούλη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κεχάγιας
Έρευνα: Αγγελική Ρίζου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος
Μοντάζ: Αμαλία Πορλίγκη
Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Βεϊόγλου
Production Design: Αρετή Βαρδάκη
Παραγωγή: Πάνος Παπαδόπουλος / Prosenghisi Film&Video
Website: www.prostv.com
Facebook εκπομπής: Topikes Kouzines

Official Site: http://www.ert.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr