Βανδαλισμοί σε σπάνιες μοναστηριακές αγιογραφίες στην Ελασσόνα | 1/3/2021 | ΕΡΤ

Subscribe στην ΕΡΤ: http://bit.ly/ERTYT

Το χωριό Σαραντάπορο, στην Ελασσόνα, γνωστό από την ομώνυμη μάχη του 1912, διαθέτει πολλά ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία από την αρχαιότητα έως την σύγχρονη εποχή. Έχοντας θέα τον Όλυμπο και τον Θεσσαλικό κάμπο, το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου κτισμένο το 1750, σώζεται εν μέρει και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Μετά το 1933 αρκετά μοναστήρια της περιοχής καταστράφηκαν ή βεβηλώθηκαν. Με αφορμή τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει στην μονή, οι λεγόμενοι επισκέπτες- τουρίστες, ο φιλόλογος – συγγραφέας Νίκος Ταχάτος εξηγεί γιατί οι Έλληνες βανδαλίζουν τα μνημεία. «Οι λόγοι είναι: η έλλειψη στοιχειώδους παιδείας, η επιδίωξη ενός τύπου υστεροφημίας και διατήρησης του ονόματος των βανδάλων επάνω σε κάτι διαχρονικό, αλλά το σημαντικότερο είναι πως ως λαός δεν έχουμε καταφέρει να αποτελέσουμε συστατικά κύτταρα της κοινωνίας». Στον 5ο αιώνα οι Αθηναίοι θεωρούσαν ότι αν η πατρίδα δεν πάει καλά θα πάσχει και ο ίδιος. Έτσι, μεγαλούργησαν. «Εκείνο που χρειάζεται ειδικά τώρα και με αφορμή τα 200 χρόνια από τον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα είναι να περάσουμε από το εγώ στο εμείς» επισημαίνει ο κ. Ταχάτος.

Το βουνό αποτελεί πρόταση για εξερευνήσεις στην Θεσσαλία, ειδικά για τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού, αρκεί να επιδεικνύουν τον ανάλογο σεβασμό και να μην χρησιμοποιούνται τα μνημεία για μια σέλφι με υπογραφή.

Official Site: http://www.ert.gr/
Official Site: https://www.ertflix.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ERTSAOFFICIAL/
Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

#ΕΡΤ #ERTFLIX

About The Author
-

Η WebTv του eklogika.gr λειτουργεί ώς Video aggregator και αξιοποιεί api του youtube για να παρουσιάζει επιλεγμένα video (με σεβασμό στην δεοντολογία, την πηγή προέλευσης και τα πνευματικά δικαιώματα) στους αναγνώστες του eklogika.gr